repre-black

bus-tour-black

kino-black-red

quiz-black

divadlo-black

knihy-black

ngo-black

koncert-black


ZAKÁZANÉ KINO

 

Tradícia československého filmu siaha k počiatkom kinematografie, v našom Zakázanom kine sa zameriavame na veľmi špecifické obdobie, ktoré nezvratne poznamenalo český a slovenský film. Ide o obdobie úzko späté s politickou situáciou v Československa, v čase totalitného režimu. 

POSTAVA K PODPÍRÁNÍ (1963, obnovená premiéra 2016)

Československo 1963 | absurdní | 38 minut | čiernobiely | česky | prístupný | Blu ray | obraz 1:1,37 | zvuk mono
Režia: Pavel Juráček, Jan Schmidt
Kamera: Jan Čuřík
Strih: Zdeněk Stehlík
Hudba: William Bukový
Architekt: Oldřich Bosák
Hrajú: Karel Vašíček, Consuela Morávková, Ivan Růžička, Jiří Stivín a další.

Satirická reflexia nielen toho, že zmizol Stalinov pomník na Letnej. „Co člověka odlišuje od zvířete na pět?“ „Rozum?“ „Ne! Kázeň!“
Alegorický film POSTAVA K PODPÍRÁNÍ burcujúcim spôsobom obnažuje ľudskú posadnutosť poriadkom, ktorá človeka robí otupeným a mrzutým. Ústredná postava snímky, muž, ktorý si vypožičal jedného dňa mačacieho spoločníka a na druhý deň sa ho pokúša usilovne vrátiť, aby nebol pokutovaný, prežíva drámu bez konca. Požičovňa nie je k nájdeniu a tak muž s mačkou v aktovke kráča bludiskom chodieb, čakární a kancelárií, aby si nakoniec na svoje bremeno zvykol.

Stredometrážny hraný film jeho autor charakterizoval ako kafkovské zobrazenie absurdných situácií, súvisiacich s obdobím kultu, ktorého zvrhlosť sme si nedokázali uvedomovať. "Slávne podobenstvo o požičovni mačiek je jedovatou úvahou na vtedy aktuálnu morálnu spoločenskú tému. Na malej ploche s minimom dialógov bola na okamih akoby poodhrnutá opona, aby sa na chvíľu odhalil stav zhypnotizovanej spoločnosti.


BRATŘÍČEK KAREL (2016, slovenská predpremiéra)

Poľsko, Česká republika | dokument | 79 minut | farebný, čiernobiely | česky | Prístupnosť bez obmedzení | Blu Ray
Réžia: Krystyna Krauze
Kamera: Jacek Petrycki, Daniel Šperl
Strih: Matouš Outrata
Hudba: Karel Kryl
Zvuk: Daniel Němec
Producent: Barbara Lawska (Studio Filmowe Kronika), Hana Třeštíková (Produkce Třeštíková)

Film Bratříček Karel ukazuje tragické osudy legendy dvoch československých revolúcií - 1968 a 1989. Dokument približuje veľa neznámych udalostí zo života Karla Kryla a predstaví zaujímavé archívy, ktoré zatiaľ neboli širšej verejnosti známe. Texty jeho piesní sú dodnes aktuálne - bol vizionár, predvídal budúcnosť, ale zároveň výborne reflektoval súčasnosť. Večný rebel ...

Celovečerný dokumentárny film o významnej postave českého barda na pozadí európskych dejín 20. storočia vznikol v česko-poľskej koprodukcii. Okrem českých známych a príbuzných (Jan Kryl, Miroslav Kovařík, Jaroslav Hutka, Vladimír Merta, Jiří Černý, Karel Jadrný, Friedrich Taussig a ďalší) rozprávajú o svojich stretnutiach s Karlom Krylom aj Poliaci: Agnieszka Holland, Andrzej Zajączkowski, Alfred Znamierowski, pesničkárka Antonina Krzysztoń a speváci Jacek Kleyff a Michał Tarkowski.

Film premietame exkluzívne v slovenskej predpremiére počas festivalu Matrioshka (oficiálna svetová premiéra tohto filmu sa uskutoční 17.11.2016 v Českej republike)


KEDY: 13.11.2016 o 19:00

KDE: Kino ÚSMEV, Kasárenské nám. č.1

Harmonogram:

POSTAVA K PODPÍRÁNÍ (1963, obnovená premiéra 2016)
15 minutová prestávka na osvieženie/občerstvenie sa v kaviarni kina ÚSMEV
BRATŘÍČEK KAREL (2016, exkluzívna slovenská predpremiéra)

Vstupné: 2€ študenti, ZŤP, dochodcovia, preukaz ASFK / 3€ nezľavnený lístok
Vstupenka platí pre obe premietania

Podujatie na facebook-uIkonka FACEBOOK