1989


Po zmarení Pražskej jari a nastúpení normalizačného procesu sa politická a sociálna situácia komunistického Česko-Slovenska stávala pre mnohých neznesiteľnou. Prejavy nespokojnosti rástli od spontánnych prejavov do organizovaných manifestácií.
V piatok 17. novembra sa na Albertove zišli študenti pražských vysokých škôl pri pietnom akte na pamiatku zatvorenia českých vysokých škôl v roku 1939 nacistickým Nemeckom Po skončení oficiálnej časti sa dav neplánovane vydal do centra mesta. Príslušníci ZNB a Oddielu osobitného určenia ministerstva vnútra veľmi razantne zakročili. Rozháňanie študentov sa zmenilo na brutálnu bitku. Udalosť vyvolala medzinárodné rozhorčenie.
20. novembra na väčšine pražských vysokých škôl začína štrajk, poobede sa na Václavskom námestí zišlo cez 100.000 ľudí. Vzniká Občianske fórum a Verejnosť proti násiliu. K zhromaždenému davu ( asi 200 000 ľudí) prehovoril po prvý krát Václav Havel. Nasledovalo niekoľko masových demonštrácií po celej republike, ktoré vyvrcholili dňa 27. novembra v Generálny štrajk s heslom „Koniec vlády jednej strany!“. Požiadavky boli akceptované KSČ, bol prerušený štrajk, ktorý sa zmenil v štrajkovú pohotovosť.
29. decembra bol komunistickým parlamentom zvolený za prezidenta Václav Havel a v júni 1990 sa konali prvé slobodné voľby, v ktorých zvíťazilo Občianske fórum s 51% hlasov.

Z domova:


Na rozhlasovej stanici Slobodná Európa i v ďalších zahraničných médiách bol zverejnený text petície Několik vět, ktorú spísali predstavitelia československého disentu. V petícii bola vyslovená požiadavka na prepustenie politických väzňov, garanciu základných ľudských práv a slobôd, zrušenie cenzúry a lepšiu starostlivosť o životné prostredie.

19. novembra bola v Bratislave v Umeleckej besede založená Verejnosť proti násiliu. Jej hovorcami boli Milan Kňažko a Ján Budaj. Ďalšími známymi aktivistami boli Miroslav Cipár, Ľubomír Feldek, Fedor Gál, Milan Šimečka a iní. O pár hodín neskôr v pražskom Činohernom klube bolo založené Občianske fórum. V OF boli zastúpení predstavitelia Charty 77, zastupovali verejnosť, ktorá nesúhlasila s vedením štátu. Žiadali odstúpenie členov KSČ spojených s okupáciou, a odstúpenie šéfa KSČ v Prahe Miroslava Štepána a ministra vnútra Františka Kincla zodpovedných za brutalitu voči študentom na Národnej triede. Požiadali aj o prepustenie politických väzňov.

Zo sveta:


Pád Berlínskeho múru, NDR otvára hraničné priechody v Berlínskom múre, po desiatkach rokov môžu občania NDR volne prekračovať hranice, deň na to začínajú oslavujúci občania strhávať múr.

Rumunský prezident Nicolae Ceauşescu dává rozkaz ku streľbe do demonštrantov v Temešvári, o týždeň neskôr je aj s manželkou popravený.

Nelson Mandela je prepustený z vezenia.

Masaker na námestí Nebeského pokoja- násilné potlačenie ľudového povstania armádou v čínskom hlavnom meste Pekingu.