1989: Year of Resistance – Krakow úspešne za nami

1989: Year of Resistance - Krakow úspešne za nami

Prvé podujatie v rámci projektu “1989: Year of Resistance” je za nami. Zažili sme tri dni plné stretnutí, diskusií, workshopov a nadšenia.

V termíne 18-20. apríla 2015 nás naši partneri Aurea Libertas Institute hostili v kráľovskom meste Krakow v Poľsku. Podujatie nieslo názov: Poľská cesta k slobode - Pád komunizmu, od okrúhleho stola k parlamentných voľbách v júni 1989. Toto podujatie bolo prvým medzinárodným podujatím projektu, ktorý spája mladých ľudí z Poľska, Nemecka, Slovenska a Rumunska. Behom troch dní sme sa dozvedeli veľa o histórii a politickej transformácii , ktorá vyvrcholila v roku 1989. Na podujatí sa zúčastnilo celkom 64 účastníkov (12 zo Slovenska, 11 z Rumunska, 5 z nemecka a 36 z Poľska.)

Prvý deň bol venovaný semináru. Zmysel stretnutia bolo oboznámiť sa s históriou Poľska v 80-tych rokoch, konkrétne s udalosťami v roku 1989-jednaniami za okrúhlym stolom a júnovými parlamentnými voľbami. Priblížiť obsah semináru pomohol dokumentárny film: "Hodina histórie na obrazovke"(rež. Piotr Zajączkowski). Nasledovala panelová diskusia s prizvanými expertmi, ktorí nám odprezentovali chronológiu udalostí v roku 1989 v Poľsku a tiež históriu vzniku mestskej časti Krakowa -Nowej Huty a úlohu zamestnancov vtedajších oceliarní a jej obyvateľov na protestoch namierených voči totalitnému režimu.

1989 Year of Resistance - Krakow 2015

Po prestávke na obed sa začal ďalší panel s pozvanými hosťami - svedkami udalostí roku 1989 v Krakowe. Prvý hosťom bol pán Edward E. Nowak , ekonomický expert, politik , člen poľského parlamentu. V rokoch 1969-1985 bol zamestnaný v oceliarňach v Nowej Hute, a v roku 1980 spoluzakladal v Nowej Hute organizáciu "Solidarita". Po zavedení stanného práva bol zatknutý a odsúdený vojenským súdom na 3,5 roka väzenia. Na základe amnestie ho prepustili až v roku 1983. V tom čase bol pod dozorom, prepustený z práce a utláčaný milíciami a orgánmi komunistického štátu. V roku 1988 bol hovorcom štrajkov, ktoré sa konali v oceliarňach. Od roku 1990 pôsobil v politike a dostal mnoho štátnych vyznamenaní. Počas prednášky hovoril o svojich spomienkach z 80. rokov, o pobyte vo väzení, štrajkoch a protestoch. Priblížil nám tiež priebeh rokovaní za okrúhlym stolom, ktorých sa sám zúčastnil. 

Ďalším hosťom bol Grzegorz Surda, aktívny zástanca štrajku v Nowej Hute, držiteľ vysokého štátneho vyznamenania. Od roku 1982 bol aktívnym členom undergroundu, redaktor a distribútor undergroundových publikácií, organizátor rôznych "partizánskych" akcií: výlepov plagátov, ničenia sovietskych vlajok, bol autor verejných protikomunistických nápisov. V novembri 1982 bol zatknutý a odsúdený vojenským súdom na jeden rok vo väzení. V roku 1985 bol vylúčený z vysokej školy, spoluzakladal hnutie "Sloboda a Mier" ("Wolnosci aj Pokoj"), v Krakowe; a naďalej organizoval demonštrácie a protesty. Vo svojom prejave uviedol najdôležitejšie okamihy vo svojom živote: vznik hnutia Sloboda a Mier, Medzinárodnú konferenciu o ľudských právach v roku 1988 v Mistrzejowice, demonštrácie a protesty v roku 1989 v Krakowe.

1989 Year of Resistance - Krakow 2015

Po prezentáciách nasledoval čas na otázky a postrehy, a potom ak ešte niekto nemal dosť informácií , mohol si pozrieť film: “Údery slobody – Zew wolności

Druhý deň mal viac praktický charakter. Po krátkom fotografickom workshope sme plní energie začali náš program. Účastnící sa rozdelili na dve skupiny: jedna skupina sa vydala na komentovanú prehliadku do Nowej Huty, aby tam nafotila miesta a objekty spojené s udalosťami v 80-tych rokoch v Krakowe. Tieto fotografie budú tiež použité v stolnej hre, ktorá je výstupom celého projektu. Druhá skupina sa zatiaĽ zapojila do kreatívneho workshopu vedeného dvoma vývojármi stolných hier zo spoločnosti Kuźnia Gier. Cieľom workshopu bolo zozbierať nápady na fungovanie hry a jej pravidlá, prostredie a jednotlivé prvky (elementy) hry. Nakoniec vyhrala idea spolupráce medzi hráči a nie ich rozdelenia do tímov a následného súperenia. Tiež sa navrhlo zopár nápadov, čo by mala hra obsahovať (školu, námestie, továreň), a ako by mala fungovať (modelové komunistické mesto, cieľ: slobodné voľby). Konečné rozhodnutie sa však udeje až na workshope v Košiciach a v meste Deta v Rumunsku. 

 1989 Year of Resistance - Krakow 2015

Zatiaľ je predbežná podoba stolnej hry (záleží aj na podujatiach na Slovensku a Rumunsku) nasledovná:

  • hra je určená pre 2-4 hráčov
  • obsahuje hernú plochu, karty, žetóny, tokeny kocky
  • odohráva sa v nešpecifikovanom komunistickom meste
  • hráči tu reprezentujú opozíciu voči komunistickému režimu, ktorých cieľom sú slobodné voľby v krajine. Vyhráva ten hráč, ktorý najviac prispieva ku dosiahnutiu tohto cieľa

Cieľom hry je zabaviť a vzdelávať, hra tiež poskytne veľa informácií o udalostiach v roku 1989 v Európe a to prostredníctvom kariet, obrázkov a otázok.

1989 Year of Resistance - Krakow 2015

Posledným bodom dňa bola hra LARP (Life Action Roleplaying). Témou hry boli jednania za okrúhlym stolom a ich politické dôsledky. Účastníci boli rozdelení na dve skupiny (komunisti a opozícia), a každý z nich dostal ešte osobný charakter a cieľ, o ktorom vedel iba on sám. Hráči museli počas hry vyjednávať, určiť si stratégiu, aj rozmýšľať o možných zradách a nástrahách. V hre sa nachádzali aj takéto charaktery: tvrdý komunista-(cieľ: prevaha komunistov na všetkých úrovniach), liberálny komunista - (cieľ: komunistická prevaha v médiách a obchode), komunistický agent - (cieľ: získať miesto v nekomunistickej vláde), tvrdý antikomunista-(cieľ: kompletné očistenie parlamentu a vlády od komunistov, slobodné voľby)... Nakoniec sa hráčom reprezentujúcich opozíciu podarilo aj prostredníctvom hrozby štrajkov dosiahnuť ich cieľ: slobodné voľby dekomunizáciu vlády. Bolo to však naozaj tesné víťazstvo, čo iba dokazuje tvrdé vyjednávacie techniky na oboch stranách.

1989 Year of Resistance - Krakow 2015

Na tretí a posledný deň projektu sme zosumarizovali výstupy podujatia a verejne ich odprezentovali širšiemu publiku. Každá zo zúčastnených organizácií si pripravila vlastnú prezentáciu, ktorú potom prezentovala verejnosti. Na prezentáciách sa objavili fotografie z predchádzajúcich dní, pozvánky na ďalšie podujatia na Slovensku a v Rumunsku a tiež sme sa podelili o naše dojmy a nové znalosti. Samozrejme sa zapojili aj vývojári hry zo spoločnosti Kuźnia Gier ,a pripravili si vlastnú prezentáciu o ich workshope.

 

1989 Year of Resistance - Krakow 2015

Na záver treba povedať, že sa náš pobyt v Krakowe netýkal iba "pracovných" povinností. Krakow je mesto, ktoré treba vidieť a zažiť, a to sme aj urobili. Nielen v skupine slovenských účastníkov, ale aj medzi ľuďmi z rôznych skupín sme si našli kamošov, a užívali si Krakow spolu. V neposlednom rade bol jedným z najsilnejších zážitkov cesta autobusom s rumunským vodičom, ktorý zachoval za všetkých okolností stoický kľud a doviezol nás bezpečne do Krakowa a potom aj domov.

Ešte raz ďakujeme!

 

Krakow 2015

Koordinátor projektu:

Aurea Libertas Institute

Partner projektu:

Matrioshka LOGO HEAD BACKGROUND 960x240

Partner projektu:

Ariadne.eV

ADI Timis Torontal

EU_flag

Projekt "1989: Pád komunizmu vo východnej Európe, rozvoj strategická hra pre mladých Európanov" je realizovaný v rámci programu Európa pre občanov, Časť 1 "európska pamäť", spolufinancovaný Európskou úniou.

Posted in Nezaradené.